Korte beschrijvingen van de lezingen en films op het Joods Cultureel Festival 2008

    


Lezingen

 

Lezing 1: Qumran, de Dode Zeerollen en het vroege jodendom

De Dode Zeerollen behoorden waarschijnlijk toe aan een religieuze Joodse groep, die zo’n 2000 jaar geleden in de buurt van Qumran woonde. Naast inzicht in de gemeenschap van Qumran, werpen deze teksten nieuw licht op veel aspecten van het jodendom tijdens de late Tweede Tempelperiode, een periode waarin belangrijke kenmerken van jodendom en christendom gevormd werden. In deze lezing gaat Dr. Popovic bespreekt de vondst, teksten, archeologie en betekenis van de rollen.

Lezing 2: Assyriërs, Israëlieten en Judeeërs

Het oude Israël was deel van het Oude Nabije Oosten. In de 8ste en 7de eeuw voor de gangbare jaarteling komen de koninkrijken Israël en Juda in de invloedssfeer van de Assyrische expansie. Het is een van de meest ingrijpende perioden van de Joodse geschiedenis. Na de Assyrische verovering namen vluchtelingen hun tradities mee van Israël naar het zuiden, naar Juda. Ook Juda kwam onder druk te staan van de Assyriërs, een situatie die eindigde in een dramatische belegering van Jeruzalem. In deze lezing kijken we naar de gebeurtenissen, de weerslag ervan in de Bijbel en de betekenis ervan voor de Joodse geschiedenis en cultuur.

 

 

  


Film 1: Tevje de melkman

(VS, 1939)

Naar het bekende verhaal van Sholem Aleichem, de film is een voorloper van de beroemde film Anatevka en speelt zich af in een sjtetl (dorpje met veel Joden in Oost-Europa) in Rusland rond 1900, waar Tevje en zijn familie zich staande moeten houden tussen de niet-Joden. Z'n jongste dochter wordt verliefd op een niet-Jood, met alle complicaties van dien. Aan het eind van de film worden Tevje en z'n hele familie verbannen uit het dorpje.

Het unieke van deze film is dat deze geheel in het Jiddisj is gesproken en gemaakt is aan de vooravond van WOII (1939). Ook de niet-Joden in de film spreken Jiddisj. Er zal een toelichting op deze zeer bijzondere film gegeven worden door Sanne Terlouw.

 


Film 2: Me'ever Layam ("Aan de overkant van de zee")

 

Deze 9 (!) prijzen-winnende Israelische film is geregisseerd door Yankul Goldwasser en speelt zich af in Tel Aviv in het jaar 1962.

Chaiimke is de zoon van Poolse ouders die allebei de Holocaust hebben overleefd. Ze hebben een winkel in judaïca waarmee het niet bepaald voor de wind gaat. Uit Canada komt een oude vriend, Morris Greenshpan, die hen gouden bergen belooft als ze naar Canada verhuizen.

Me’ever layam is een film vol liefde, hoop en verlangen, soms heeft hij slapstickachtige ogenblikken, maar de ondertoon blijft dramatisch.