Beschrijvingen van het concert en de films op het

Joods Cultureel Festival 2010

Concert van het Orion Ensemble: 

Op het programma staan Baal Shem, three pictures of chassidic life van Ernest Bloch, Trio in d van Alexander von Zemlinsky, Hebraic Fantasy van Leo Ornstein en het Trio on yiddish folksongs van Leonard Leutscher.

De oorspronkelijk Zwitserse Ernest Bloch componeerde Baal Shem, three pictures from Chassidic life in 1925, het jaar dat hij Amerikaans staatsburger werd. Bloch zei zelf over de joodse kleur van zijn muziek: het is niet mijn wens en ook niet mijn doel om Joodse muziek te reconstrueren of om mijn werk op authentieke melodieën te baseren. Ik ben geen archeoloog; voor mij is het meest belangrijk goede en integere muziek te maken.
Alexander von Zemlinsky werd in 1871 in Wenen geboren en sterft, gevlucht voor de nazi’s in 1942 in Verenigde Staten. Gedurende zijn leven werd hij bijzonder gewaardeerd als componist, maar ook als leraar en dirigent. Zijn composities zijn een authentieke getuigenis van de turbulente muzikale ontwikkelingen in Europa tussen 1890 en 1940. Johannes Brahms was zo onder de indruk van het trio in d mineur van Zemlinsky dat hij onmiddellijk zijn uitgever Simrock adviseerde het werk uit te geven.
Het gezin waarin Leo Ornstein (1893-2002) werd geboren, vluchtte in 1906 voor het antisemitisme vanuit Oekraïne (toen nog Rusland) naar de Verenigde Staten. Leo, zoon van een Joodse cantor, begon als wonderkind-pianist en werd tussen 1910 en 1925 beschouwd als de belangrijkste pianist/componist in de Verenigde Staten. Een tijdlang was hij het ‘enfant terrible’ van de Amerikaanse muziekwereld, omdat hij werken van moderne componisten als  Schoenberg, Debussy , Ravel en ook van zichzelf bij het Amerikaanse publiek introduceerde, dat daar niet altijd blij mee was. Ultramodern vond men hem. Ernest Bloch zei ooit over hem: “de enige componist in Amerika die positieve tekenen van genialiteit laat zien”. Zijn Hebraic Fantasy is een prachtig stuk met duidelijk impressionistische klanken. Hij componeerde het in 1929 ter ere van  de 50e verjaardag van Albert Einstein.
In 2008 was het Orion Ensemble finalist en prijswinnaar van het International Jewish Festival in Amsterdam. Het ensemble kreeg de prijs voor een compositie van Leonard Leutscher, de pianist van het gezelschap, gebaseerd op het Jiddische Ale Brider. Geïnspireerd door deze en andere Jiddische songs voltooide Leutscher in de zomer van 2010 zijn Trio on yiddish folksongs, waar Ale Brider het laatste deel van vormt. Het is een aangrijpend stuk geworden met een grote thematische samenhang. Première op het Joods Cultureel Festival 2010 te Apeldoorn!


CD & DVD presentatie: L'dor wadór

Bij de opening van het festival door de Amerikaanse Ambassadeur Mrs. Fay Hartog Levin zal haar het 1e exemplaar van een heel bijzondere, nieuwe Joodse CD (&DVD) worden aangeboden.

Deze CD is het resultaat van de samenwerking tussen het Orion Ensemble, finalist en prijswinnaar van het Eerste Internationale Joodse Muziek Concours, en chazzan Tom Fürstenberg, na enkele jaren van samen muziek maken. Leonard Leutscher, de begaafde arrangeur / componist van het Orion Ensemble, werd gegrepen door de "Joodse sound", en componeerde nieuwe klassieke arrangementen voor bekende joodse liturgie en liederen. Het resultaat is verbluffend: de traditionele, herkenbare melodieën uitgebreid en verrijkt door de virtuositeit en de rijkdom van het  klassieke pianotrio.
In het verleden is chazzan Tom Fürstenberg door veel mensen gevraagd om een meezingen-CD te maken met bekende Joodse liederen, om deze te leren (mee)zingen. Daarom is besloten om ook instrumentale versies aan de CD toe te voegen, evenals een meezing-DVD met Nederlandse sjoelen als achtergrond en de liedteksten onderin beeld.

* Op de CD zijn dus alle nummers in twee versies beschikbaar:
    1. De oorspronkelijke volledige versies met zang
    2. De instrumentale versies zonder zang, die u kunt gebruiken om uzelf te begeleiden
zodra u ervaren genoeg bent om dit zonder hulp van de meezing-dvd te doen

* Op de DVD vindt u de teksten in twee verschillende versies:
    1. Geschreven in de oorspronkelijke Hebreeuwse letters
    2. Geschreven in de getranscribeerde versie met Latijnse karakters
Beide versies kunnen worden gebruikt om het vocale deel van de liederen te oefenenDe teksten verschijnen als ondertitels in beeld, en
veranderen precies op het juiste moment en met de juiste snelheid van kleur.
Net als op de CD kunt u op de DVD kiezen tussen de full version en de instrumentale versie zonder de zanger.

Op
de 2e dag van het festival, zondag 24 oktober, zal van 14:45-16:00u mbv de meezing-DVD een workshop gegeven worden door de artiesten zelf: het Orion Ensemble en Tom Fürstenberg. Tevens bestaat er dan de mogelijkheid tot aanschaf van de CD+DVD
(slechts €15,-).

Film 1: The Chosen

(USA 1981)

De film The Chosen (NL: Uitverkoren) is gebaseerd op het gelijknamige boek van Chaim Potok, en gaat over twee religieuze joodse jongens die na een dramatisch incident tijdens een honkbalwedstrijd vrienden van elkaar worden. Danny Saunders is een streng orthodoxe jood afkomstig uit een gesloten Chassidsche sekte die anti-Israël is. Reuven Malter behoort tot conservatieve stroming die zionistisch georiënteerd is en meer openstaat voor de denkbeelden van de moderne westerse beschaving.

Danny's vader is rabbijn en leider (Tsaddiek) van een chassidische gemeenschap (niet duidelijk wordt om welke gemeenschap het gaat). Danny is voorbestemd om zijn vader op te volgen. Hij is een genie en kan een groot religieus leider (Tsaddiek) worden. Zijn vader voedt hem in stilte op. Er wordt alleen met elkaar gesproken tijdens religieuze studie. Maar vanwege zijn genialiteit raakt Danny steeds meer geïnteresseerd in profane studie, vooral de psychologie (Freud).

Na het honkbalincident waarbij Reuven aan zijn oog gewond raakt komt Danny Reuven opzoeken in het ziekenhuis. De ontmoeting is kil. Maar Reuvens vader speelt een bemiddelende rol. Hij blijkt Danny te kennen van diens geheime bezoekjes aan een bibliotheek. Hij hielp Danny met het zoeken van profane literatuur. Dankzij de bemiddeling ontstaat een hechte vriendschap tussen Reuven en Danny. Reuven komt terecht in Danny's wereld en ontdekt dat daar grote vijandschap is tegen de zionistische aanhangers. Eén van die vijanden is Reuvens vader. Daarom wordt Reuven ook met argusogen bekeken. Eigenlijk is rabbijn Saunders tegen de vriendschap tussen zijn zoon Danny en Reuven, maar hij staat het aanvankelijk oogluikend toe. Reuven krijgt zelfs religieus onderricht. Danny wordt echter steeds meer tot Reuvens wereld aangetrokken. De aangrijpende wijze waarop rabbijn Saunders reageert en daarin zijn wijsheid tegenover Danny gestalte geeft, maakt The Chosen tot een meeslepende film (en boek).

 

Deze bijzondere film zal worden ingeleid door Sanne Terlouw

 


Film 2: A Serious Man

(USA 2009)

Zwarte komedie over de Joodse professor Larry Gopnik van het bekende filmduo Ethan en Joel Coen.

Als de vrouw van Larry een scheiding aanvraagt omdat ze verliefd is geworden op een wat stabielere collega, valt zijn leven uit elkaar. Hij heeft een werkloze, gehandicapte broer die het huis niet wil verlaten, zijn kinderen spenderen bakken met geld en komen regelmatig in de problemen. Tenslotte kan hij eigenlijk alleen maar kijken naar zijn mooie buurvrouw die regelmatig naakt in de achtertuin ligt te zonnen. Hij probeert met hulp van rabbijnen te veranderen in een wat serieuzere man, in de hoop dat zijn vrouw Judith bij hem terugkeert zodat alles weer bij het oude wordt.

Joel en Ethan Coen, ook wel bekend als de gebroeders Coen, is een Amerikaans filmmakersduo, vooral bekend van eigenaardige postmoderne misdaadkomedies en films noir als Raising Arizona, Fargo, The Big Lebowski en O Brother, Where Art Thou?. 
De broers regisseren, produceren en schrijven hun eigen films. 
In 2007 werd hun “No Country for Old Man” bekroond met maar liefst vier Oscars, voor beste film, beste script en beste regie en beste mannelijke bijrol.

 

Deze eveneens bijzondere film zal worden ingeleid door Sanne Terlouw.